Ghid de ambalare

Ghid ambalare Smart Curier Romania Elvetia
 • dimensiunea ambalajului trebuie să fie în funcţie de conţinutul acestuia. Cutiile care nu sunt suficient încărcate şi jumătate goale se pot deforma, iar cele prea încărcate se pot desface sau presează prea mult conţinutul.
 • nu faceți cutii mai grele de 30 de kg individual, chiar dacă rezistența sau mărimea ambalajelor permite acest lucru. Gândiți-vă la greutate și la manevrarea manuală, dificultatea în ridicarea de la sol de către curieri sau operatorii din depozite, la dispunerea în stivă în funcție de greutate, manevrarea cu utilaje. Nu uitați de transportul prin spații înguste, uși, holuri, pe scări, intrări, etc. atunci când hotărâți volumul coletelor.
 • folosiţi întotdeauna materialele de înaltă calitate. Trebuie să ne gândim la rezistenţă, amortizare şi durabilitate atunci când se selecteaza ambalajele. Folosiţi cutiile din carton ondulat cu învelişul extern de bună calitate. Pentru articolele valoroase, produse fragile sau predispuse la deteriorări (casante sau care se deformează uşor) este obligatorie folosirea unui carton rezistent cu dublu strat (dublu stratificat sau chiar multiplustratificat).
 • folosiţi materialele izolante, în special pentru a împiedica conţinutul pachetelor să se mişte (folie plastic cu bule de aer, pungi cu aer, fulgi sau lăcaşuri de polistiren, burete, carton).
 • folosiţi curelele sau strapsurile, dacă este posibil, ca o bună metodă de a sigila şi asigura cutiile, mai ales daca sunt foarte grele. În cazul în care nu aveţi această posibilitate, daţi cu bandă adezivă în acelaşi loc de jur împrejurul cutiei în câteva locuri, astfel încât acest strat multiplu asigură păstrarea coletului fără deschidere acidentală.
 • folosiţi bandă adezivă rezistentă, eventual cu inscripţia “FRAGIL” dacă produsele interioare sunt fragile.
 • în cazul în care aveţi mai multe categorii de produse, separaţi pe cele fragile în cutii separate, mai uşoare (în care să asiguraţi protecţia individuală necesară) astfel încât acestea să fie dispuse deasupra celorlalte.
 • dispuneţi bunurile fragile în centrul pachetului, astfel încât să nu atingă marginile. Obiectul trebuie bine izolat din toate părţile, dupa ce se protejează individual cu folie cu bule de aer, se dispune în mijlocul cutiei şi nu la margine, pentru a nu fi deterioarat în cazul unor lovituri accidentale sau în cazul presării în stivă. Asiguraţi-vă că protecţia este completă şi pe fundul cutiei dar şi deasupra produsului, înainte de închiderea cutiei.
 • verificaţi ambalarea şi sigilarea solidă a lichidelor şi depozitarea în recipiente etanşe, ambalate în materiale izolante uşoare, rezistente (de exemplu: spumă de polistiren) şi etanşeizate cu o pungă de plastic. Amintiţi-vă că un ambalaj defectuos poate deteriora obiectele din jur, nu numai pe ale dvs ci şi a altor clienţi.
 • sigilaţi cu bandă adezivă substanţele semilichide, unsuroase sau cu miros puternic, apoi ambalaţi-le într-o substanţă rezistentă la grăsime (folie groasă de plastic). Specificăm golirea totală a recipientelor, componentelor sau pieselor auto de uleiuri sau combustibili, asiguraţi-vă că acestea nu curg şi sunt perfect etanş sigilate.
 • introduceţi pulberile şi grăunţele fine în pungi de plastic rezistente, bine sigilate şi apoi ambalaţi în placă fibrolemnoasă rigidă sau în cutii din lemn bine închise şi fără spaţii la încheieturi, pentru a evita curgerea.
 • folositi eticheta „săgeată în sus” pentru materialele care nu sunt solide, pentru a se indica pozitia de transport si dispunere recomandabila si grija sporita la rasturnare
 • folosiţi eticheta “FRAGIL” bine şi vizibil afişată pe toate feţele cutiilor pentru a semnala fragilitatea conţinutului, grija suplimentară la manevrare şi dispunerea în stivă. ATENŢIE! Eticheta “FRAGIL” nu vă scuteşte de efortul de a ambala şi proteja produsele fragile, simpla dispunere a ei nu protejează conţinutul coletelor ci doar atrage atenţia la manevrare.
 • ambalaţi în mod corespunzător cadourile sau produsele la ofertă. Este posibil ca multe bunuri vândute în ambalaje atractive să nu fie potrivit protejate pentru expediere. Asiguraţi un ambalaj suplimentar exterior care să le protejeze. Nu trimiteţi cadourile ambalate exact ca şi cum le-aţi da dvs. celui destinat, în hârtie de cadouri ci folosiţi cutii exterioare simple în care puneţi respectivele cadouri ambalate după cum doriţi.
 • folosiţi ambalajele triunghiulare şi nu cilindrice pentru a ambala planuri, hărţi şi schiţe rulate.
 • folosiţi tuburile rezistente de plastic sau carton pentru produsele lungi, care se pot rupe (în genul undiţelor).
 • ambalaţi obiectele mici sau documentele în plicuri corespunzătoare, rezistente (plastic cu bule de aer sau cartonate), recomandabil de marime A4 şi nu foarte mici pentru a fi mai uşor remarcate, mai uşor de urmărit şi pentru a fi destul de mari să cuprindă o etichetă vizibilă. Plicurile de hârtie sunt mult prea uşor de rupt şi pot suferi deteriorări şi pierderi ale conţinutului. Folosiţi plicurile mari din carton sau folie cu bule de aer. Protejaţi documentele interioare  şi într-o folie etanşă din plastic pentru a preîntâmpina posibilitatea udării şi deteriorării documentului.
 • protejaţi discurile cu date, casetele audio şi video ambalându-le pe fiecare în material izolant moale sau cu folie antistatică.
 • atunci când se expediază obiecte ascuţite precum cuţite, foarfece, scule sau piese cu margini tăioase, asiguraţi-vă că se acoperă complet muchiile şi vârfurile. Pentru aceasta este potrivit cartonul rezistent. Materialul de protecţie trebuie sa fie bine şi solid fixat astfel încât acesta să nu fie îndepărtat accidental în tranzit.
 • folosiţi întotdeauna separatoarele din carton atunci când se trimit materiale plate, fragile (precum discurile de vinil, farfurii, plăci gresie, marmură, etc). Acest strat protector izolează şi împiedică frecarea, preia şi atenuează vibraţiile ce pot duce la fisuri si spargeri.
 • atunci când se refoloseşte o cutie, trebuiesc îndepărtate toate etichetele, codurile de bare şi abţibildurile anterioare.

Livrare colete/pachete Anglia la adresa

Cutia trebuie să fie în bune condiţii şi nu foarte uzată. Prezenţa unor adrese sau inscripţii anterioare de pe cutie pot duce la confuzii, rutări greşite, întârzieri sau chiar pierderea coletului.